Navigácia

  • Plstenie na ČSAčke

    Plstenie na ČSAčke

    Plstenie sa považuje za najstaršiu textilnú techniku, ktorou sa zhotovovali priamo textílie, bez nevyhnutnosti ich následného zošívania a tvarovania. Plstením sa spracúvala srsť zvierat, v najväčšej miere ovčia vlna. Plstený textil (plsť, filc) mal dobré izolačné vlastnosti voči chladu a vlhku. Na území Slovenska sa plstenie používalo pri výrobe klobúkov a obuvi. Suché plstenie je spracovanie vlny pomocou špeciálnej plstiacej ihly. Pomocou nej sa dá vlna tvarovať do rôznych tvarov.

    Toto hovorí o histórii a technike plstenia teória. Teória bez praxe je však zbytočná, preto si dnes skupinka pedagógov našej školy dala po vyučovaní stretnutie s pani Marikou Tóthovou a pod jej vedením plstili jedna radosť. Najskôr si pozreli celú škálu plstených výrobkov z jej bohatého rôznorodého portfólia a potom sa pod jej dohľadom pustili do práce.

    V dnešnej dobe, keď ručnú prácu vystriedali stroje a záujem o štúdium remeselných odborov klesá, je potrebné ponúkať deťom a mládeži kontakt s prvkami tradičnej remeselnej výroby. Možno tak nezaniknú tradičné remeslá a s nimi aj vedomosti a zručnosti našich predkov. Vďaka takým zanietencom ochotným podeliť sa o svoje skúsenosti, akým teta Marika nepochybne je a vďaka skupinke pedagógov, ktorí budú so žiakmi na hodinách pracovného vyučovania plstiť ostošesť, k zachovaniu tradícii schovaných v remeselnom tvorení prispeje i naša ČSAčka.

    Ďakujeme našej lektorke za čas, ktorý nám venovala a príjemnú atmosféru, ktorá počas tvorivej dielne vznikla a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. Do plstenia!

  • Talent - umenie - kumšt - vyhodnotenie celoslovenskej súťaže

    Talent - umenie - kumšt - vyhodnotenie celoslovenskej súťaže

    Dňa 26.4.2024 sa v Hodruši - Hámroch uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 19. ročníka súťaže Talent - Umenie - Kumšt, ktorej cieľom je vzbudiť u žiakov umeleckú tvorivosť, prejaviť zmysel pre fantáziu a estetické cítenie. Súťaž organizuje Súkromná škola umeleckého priemyslu v Hodruši-Hámroch, pod záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky. V uplynulých ročníkoch súťaže sa víťazmi jednotlivých kategórii pod vedením našich pedagógov stali viacerí talentovaní žiaci našej školy. A nebolo to inak ani teraz. Našu školu reprezentovalo vyše 40 výtvarných prác žiakov ôsmeho a deviateho ročníka v troch kategóriách. Najúspešnejšia bola Daniela ŠIROKÁ z 8.A triedy v kategórii hotový šperk s prácou Kleopatrin náhrdelník, ktorou získala hlavnú cenu súťaže. Danielku viedla pani učiteľka Ing. Silvia Spišáková na hodinách techniky. Ku krásnemu úspechu srdečne blahoželáme.

  • Microbit 3D cup 2024

    Aj tento rok sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže Microbit 3D cup, ktorú organizuje ZŠ s MŠ R.Dilonga v Trstenej pod záštitou programu ENTER Telecom. 

    Výstupom projektu sú hračky vytvorené tímami 2-4 žiakov, ktorí navrhnú 3D model, vytlačia model, naprogramujú microbit, ktorý bude "srdcom" hračky a natočia video, ktoré výrobok odprezentuje. 

    Náš tím SmartTeam v zložení Rebeka Görcsösová (6.C), Tamara Šimonová (6.C), Nyssa Mae Francis (8.C) a Eva Mižaková (9.B) vymysleli a zostrojili zábavnú hraciu skrinku "Ľadový svet tučniakov". Na veľkej ľadovej kryhe sa nachádza niekoľko tučniakov v rôznych činnostiach. Po uvedení hračky do činnosti sa ľadová kryha začne otáčať a v pozadí hrá veselá melódia (refrén Hymny našej školy ZŠ ČSA, Moldava).

    Do finále sa dievčatá nedostali, ale ich práca je naozaj výnimočná a náročná. Ďakujeme dievčatám za reprezentáciu školy a zároveň sa chceme poďakovať našim malým hercom z Materskej školy Rosnička v Budulove, ktorí nám pomáhali natočiť video: 

    (5) Ice world of penguins - YouTube

  • Škola v prírode

    Škola v prírode

    V dňoch 22.-26.4.2024 žiaci 4.B a 4.C triedy absolvovali Školu v prírode v Tatranskej Lomnici. V rozprávkovom penzióne Paula prežili nezabudnuteľné chvíle, týždeň plný zážitkov a zábavy. Počas prechádzok spoznávali prekrásne prostredie a nádhernú tatranskú prírodu. V Ski Museum spoznávali históriu vzniku a vývoja zimných športov vo Vysokých Tatrách a  dozvedeli  veľa zaujímavých informácií o začiatkoch lyžovania, korčuľovania, curlingu, horolezectva, sánkovania, či bobovania.

     Počas návštevy TrickLandii v Starom Smokovci, zažili jedinečné putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. Vyskúšali antigravitačné miestnosti a najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe. Neskôr sa pozemnou lanovkou vyviezli na Hrebienok a vysokohorskými chodníčkami sa dostali k Studenohorským vodopádom.

    V Múzeu TANAPu spoznávali tatranskú faunu a flóru a spôsob života miestnych ľudí v minulosti.  Možnosť sa zrelaxovať a opäť zažiť kopec zábavy im poskytol  36-metrový tobogan s vodným prúdom, zrýchľovací kanál, vodný hríb, rekreačný bazén s protiprúdom v Aqua relax centre hotela  Titris.

    Vo štvrtok  sa prebudili  do zimného zasneženého rána.  Ešte viac snehu a rozprávkovo nádherná  zimná príroda ich čakala na Štrbskom Plese. Počas jedného dňa, v krátkom časovom úseku, mali možnosť prejsť niekoľkými ročnými obdobiami. Poobede sa vracali do slnkom zaliatej Tatranskej Lomnice a po snehu nebolo ani stopy.  

         Vynikajúca nálada a smiech vládla  každý deň aj v popoludňajších hodinách. Pod taktovkou  pedagógov a šikovných animátorov,  absolvovali rôzne tvorivé súťaže a hry, olympiádu, kreatívne dielne, športové aktivity a rozlúčkovú diskotéku. Žiaci sa viac zblížili, dokázali, že zvládnu sebaobslužné činnosti, vyskúšali ako hospodáriť s vlastnými finančnými prostriedkami a prežili celých 5 dní bez mobilných telefónov a sa nenudili.

    Ďakujeme pedagógom Mgr. Eve Szabóovej, Mgr. Helene Szabóovej a pani vychovávateľke Hilde  Homolyovej za organizačné zabezpečenie ŠvP, pani  zdravotníčke Somogyiovej za príkladnú starostlivosť o zdravotný stav žiakov a mamičke Lazorovej za ochotu byť im nápomocná v každej situácii.

  • Výsledky krajského kola Dejepisnej olympiády

    Výsledky krajského kola Dejepisnej olympiády

    Láska k histórii, skúmanie a objavovanie skrytých a dávno zabudnutých faktov a  tajomstiev minulosti spájali účastníkov krajského  kola Dejepisnej olympiády, ktoré sa uskutočnilo 19.4.2024 na pôde Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach. Aj naša škola mala zastúpenie v dvoch kategóriách D – Alexandra Cyntia Bartaová /8.A/   a E – Benedek Soltész /7.A/.

    História vie potrápiť nejednu sčítanú hlavu. Samé mená, roky, dátumy, vojny či panovníci. Je toho naozaj veľa, čo si mali zapamätať súťažiaci. Ako sa s týmito historickými znalosťami popasovali naši zanietení historici?

    Výborne. Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi krajského kola. Obzvlášť pozoruhodný je úspech Benedeka Soltésza,  ktorý skončil na krásnom 5. mieste.

    Za ich úspechmi treba hľadať množstvo svojho voľného času, úsilia a energie venované štúdiu histórie, svedomitú prípravu, húževnatosť a vytrvalosť.

         Veľká vďaka za reprezentáciu školy a želáme Vám veľa ďalších úspechov pri objavovaní tajomstiev minulosti. Poďakovanie patrí aj ich pedagógovi Mgr. Erike Kissovej, ktorá ich pripravovala a motivovala.

  • Okresné kolo v malom futbale žiačok

    Keď sa povie slovo futbal, väčšina ľudí si predstaví, ako muži, chlapci naháňajú loptu. Vo svete je už bežné, že loptu po ihrisku naháňajú aj dievčatá a ženy. O tom nás presvedčili aj naše žiačky šiesteho a piateho ročníka, ktoré sa zúčastnili Okresného kola v malom futbale mladších ziačok v Haniske. O svojich kvalitách presvedčili už v skupine, z ktorej postúpili o boje o medaily bez inkasovaného gólu. Týmto svojím výkonom, bojovnosťou  a nasadením si predĺžili turnaj o ďalšie dva zápasy. Aj napriek enormnej snahe, naše žiačky nedokázali siahnuť na cenné kovy a skončili na nepopulárnom štvrtom mieste. Avšak, za ich predvedenú hru, podporenú túžbou po úspechu, im patrí obdiv a veľké ďakujem.

    Našu školu reprezentovali: 

    Rebeka Gõrcsövá, Zoe Jacsmanová, Lea Jacsmanová, Emília Frankovičová, Chiara Gedeonová, Liliána Máťáš, Sofia Bendžáková, Cynthia Kissová, Tamara Šimonová a Liana Faragó. Ďakujeme dievčatám za vzornú reprezentáciu školy, poďakovanie patrí aj Mgr. Radoslavovi Servilovi, korý ich pripravoval.

  • Slávik Slovenska - školské kolo

    Slávik Slovenska - školské kolo

    Dňa 24.4.2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo speváckej postupovej súťaže Slávik Slovenska. Motiváciou pre mnohých žiakov bola radosť zo spievania ľudových piesní, či minuloročný úspech nášho Laureáta celoslovenského kola Olivéra Štrámu. Do 32.ročníka súťaže sa z našej školy zapojilo 34 súťažiacich v 3. kategóriách. Podľa výkonu sa žiaci zaradili do zlatého, strieborného alebo bronzového pásma. Postupujúcimi do okresného kola sa stali absolútni víťazi zo zlatého pásma v každej z  kategórii.   Súťažiacich hodnotila odborná porota, ktorej predsedom bol náš každoročný hosť, p.uč. Miroslav Smrek zo ZUŠ v Moldave nad Bodvou, PaedDr. Katarína Kiššová, Mgr. Andrea Sedláková a Mgr. Barbora Bystrá. Porota mala neľahkú úlohu, veď úroveň speváckych prejavov bola vysoká a ako to už býva zvykom, koľko uší toľko názorov..... u nás  však  boli víťazmi všetci, ktorí prejavili odvahu, nadšenie a vzťah k ľudovým tradíciám. Rozhodlo sa nasledovne:

    I.kategória /1.-3.ročník/   Bronzové pásmo   Isabella Chloe Göbl 2.B

                                           Nora Bužická 1.B

                           Strieborné pásmo  Laura Karafová 3.A

                                           Jázmin Krušinská 3.A 

                                           Natália Kočišová  3.C 

                                           Ema Mértenová 3.B 

                                           Noemi Mervová 3.B

                                           Viktória Kraus 2.B

                                           Sofia Darvašová 1.A

                                           Rudolf Drotár 1.C

                               Zlaté pásmo     Yasmina All Salam 3.D + postup do okresného kola

                                           Tereza Lacková 1.A 

                                            Marko Sebestyén1.A 

                                           Natália Csáji 1.B 

                                           Nora Bužická 1.B 

                                           Annamária Haľková 1.C 

    II. kateg./4.-6.ročník/  Strieborné pásmo   Lukáš Jasečko 5.B 

                                          Kamila Rebeka Golenyová 6.B 

                                          Ema Hadovská 6.B

                                Zlaté pásmo   Viktória Jačmanová 4.B

                                         Lilien Kováčová 4.B 

                                         Martina Pirová 4.A 

                                         Olivér Štráma 5.C + postup do okresného kola

                                        Ella Kane  6.B 

                                        Stella Kane 6.B 

    III.kateg./7.-9.ročník/ - Strieborné pásmo - Adam Tóth 8.C

                       - Zlaté pásmo -Lenka Kötelešová 7.C 

                                      Matúš Pira 8.A 

                                      Daniela Nagyová 9.B + postup do okresného kola

  • V ŠKD počas riaditeľského voľna

    V ŠKD počas riaditeľského voľna

    "Jediný spôsob, ako mať priateľa , je byť priateľom..." 

    Dnes sme sa po krátkej ukážke starej známej rozprávky Pa a Pi, s deťmi porozprávali o priateľstve.. 

    Nádherné myšlienky nám spestrili ráno a tak sme v tomto nasadení pokračovali. Plný elánu sme si zacvičili, zasúťažili, zahrali, ba pripravili aj "strom priateľstva". 

  • Vesmír očami detí - vyhodnotenie

    Vesmír očami detí - vyhodnotenie

    Dňa 23.4.2024 sa vo Hvezdárni Medzev uskutočnilo vyhodnotenie ďalšieho ročníka súťaže Vesmír očami detí, spojené s vernisážou výstavy prác. Verdikt poroty nás potešil.

    II. kategória

    1. miesto Viktória Jacsmanová 4.B

    3.miesto Nina Gajdošová 4.B

    4.miesto Viktória Vranai 2.B

    5.miesto Laura Hrabkovská 2.C

    Práce postupujú do celoslovenského kola.

    Cenu Centra kultúry Košického kraja získal Alexander Köteleš 4.B

    Cenu za kreativitu získala Zoja Drága 4.D

    Blahoželáme šikovným žiakom a ich pedagógom Mgr. Eve Szabóovej, PaedDr. Zuzane Debnárovej, Mgr. Zuzane Beržiovej a pani učiteľke Lívii Baškovej.

  • Deň Zeme na našej škole

    Deň Zeme na našej škole

    Deň Zeme je sviatok venovaný našej Zemi, ktorý si 22. apríla každoročne po celom svete pripomíname už od roku 1970. V tento deň sa milióny ľudí na celom svete spájajú s cieľom poukázať na environmentálne problémy, znečistenie a klimatickú krízu, ktoré ohrozujú ľudstvo aj našu planétu. Mottom tohtoročného Dňa Zeme 2024 je Zem verzus plasty. Nejde len o jeden deň, dôležitý je každý jeden deň. Každý deň môže niečo zmysluplné urobiť každý z nás. Tak sme sa spoločne pustili do práce. Areál našej školy je krásny, preto sme sa zamerali na čistenie jej širšieho okolia. Každá trieda, pod vedením svojich triednych učiteľov urobila kus užitočnej práce. Pre našich prvákov a druhákov pripravili zaujímavé aktivity pani vychovávateľky. Triedili odpad, vyrábali výrobky z odpadu, zisťovali čo škodí našej Zemi, čo jej pomáha, svoje vedomosti si preverili vo vedomostnom kvíze. Tretiaci sa zapojili do projektu Ako šetriť energiu so Šťukesom, štvrtáci zažili zaujímavé  Zelené EKOstretko. Aj žiaci druhého stupňa strávili Deň Zeme produktívne. Vypočuli si reláciu, zahrali Eko Kahoot, prešli si interaktívnou výučbou a pozreli Eko film. K ochrane a zveľaďovaniu prírody prispeli brigádou v areáli školy a zbieraním odpadu v rámci aktivity Vyčistime si Moldavu. Aktívne pracovali aj na stanovištiach v škole, kde si overili svoje vedomosti o chránených druhoch, zasadili rastlinky a vyrobili kŕmidlo pre vtáky. Nech je každý deň dňom Zeme :)

    Zažili sme krásny deň plný užitočných vecí pre nás, aj pre našu ZEM.

  • Riaditeľské voľno - oznam

    Riaditeľské voľno - oznam

    V zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) riaditeľka školy udeľuje na deň 23. apríla 2024 riaditeľské voľno pre žiakov I. stupňa z dôvodu informačného seminára Kurikulárna reforma školstva (RCPU). Školský klub detí a školská jedáleň budú v prevádzke. Ďakujeme za porozumenie.

  • Deň narcisov

    Deň narcisov

    Už 29 rokov si ľudia v mestách a obciach Slovenska jediný deň v roku pripínajú na svoj odev prvý jarný kvet - žltý narcis. Vo štvrtok, 18.apríla, si aj naša škola opäť pripomenula tento výnimočný deň. Len v tento jediný deň vystupuje v úlohe symbolu nádeje, spolupatričnosti a pomoci všetkým, ktorí bojujú s rakovinou. A tak už od skorého rána pred budovou našej školy začali naše dvojčlenné tímy zbierku na pomoc onkologickým pacientom. Neskôr sa naše tímy presunuli do jednotlivých tried I. a II. stupňa. Srdečne ďakujeme VŠETKÝM, ktorí sa prispeli na túto jedinečnú zbierku. Naša vďačnosť patrí našim siedmačkám: Lucke, Lilien zo 7.B,Dorke, Sofii, Cyntii a Lilien zo 7. A za ich pomoc, ochotu a zodpovednosť, ktorú nám preukázali počas tohto dňa. Vďaka patrí aj našim pedagógom, ktorí pomáhali pri spoluorganizovaní zbierky a prispeli aj cennou fotodokumentáciou.

  • Pytagoriáda - okresné kolo

    Pytagoriáda - okresné kolo

    Pytagoriáda je súťaž, ktorá je zameraná na skúšanie matematických schopností a logického myslenia študentov základných škôl.

    V tejto súťaži  okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. 

    Naši žiaci nás v okresnom kole  reprezentovali v piatich kategóriách (P3, P4, P6, P7, P8).

    V kategórii P3 súťažilo 93 žiakov okresu  a úspešnými riešiteľmi sa stali: Teo Abonyi (3.B) 12. miesto, Marko Derján (3.C), Tomáš Bačo (3.C), Martina Bokšaiová (3.C) 17. miesto

    V kategórii P4 súťažilo 91 žiakov okresu a z našej školy vybojovala krásne  3. miesto VIKTÓRIA JASEČKOVÁ (4.B)

    V kategórii P5 súťažilo 47 žiakov okresu, z našej školy 4. miesto získala ZUZANA VERKINOVÁ (5.B) a úspešnými riešiteľmi sa stali: Dominik Páll (5.A) 6. miesto, Thomas Timko (5.D) 8. miesto, Lukáš Jasečko 16. miesto

    V kategórii P6 súťažilo 44 žiakov okresu  a získal krásne 4. miesto RÓBERT KMECKO (6.C)

    Blahoželáme žiakom a ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie patrí aj Mgr. Márii Lovászovej, PaedDr. Alžbete Gajdošovej, Mgr. E. Szabóovej, Mgr. Gabriele Šoffa, Mgr. Eve Mižakovej, Ing. Zdenke Fiedlerovej za prípravu žiakov.

  • Druháci- zážitkové stretnutie s včelárom

    Druháci- zážitkové stretnutie s včelárom

    Včela medonosná je veľmi dôležitou súčasťou životného prostredia. Je najpočetnejším a najdôležitejším opeľovačom kultúrnych aj divorastúcich rastlín, zároveň produkuje rôzne zaujímavé včelie produkty, najznámejším je samozrejme med. 15.4. zažili naši druháci netradičnú hodinu prvouky. Zavítal k nim včelár Michal Šimko z Mimi farmy v obci Opátka. Žiaci sa dozvedeli čo robia včielky počas celého roka, prečo ich chováme doma v úli, čo je to rojenie, ale aj to aká je úloha včelára. Mohli si pozrieť, ale aj vyskúšať pomôcky a náradie, ktoré včelári používajú pri svojej práci. Živé včielky sledovali v pozorovacom úli. Nechýbala ani ochutnávka medovicového medu s oplátkou a na záver si vyrobili sviečku z včelieho vosku. Ďakujeme za pútavé náučno-zážitkové stretnutie.

  • Záhadná skriňa kúzelníka Piňa

    Záhadná skriňa kúzelníka Piňa

    Dňa 16.4.2024 sa vyše 220 žiakov I. stupňa našej školy bezplatne zúčastnilo v rámci projektu Umenie pre školy, divadelného predstvenia Záhadná skriňa kúzelníka Piňa v divadle ACTORES Rožňava. Výpravný rozprávkový príbeh ponoril deti do čarodejného sveta, záhad, kúziel a divadelných trikov, kde je všetko možné. Príbeh plný fantázie a bláznivých kúskov či nápadov ožil vo chvíli, keď Leila príde navštíviť svojho osamoteného a zatrpknutého strýka RICHARDA.

    Sklamaný a urazený Richard už dva roky sedí v kresle a na protest proti celému svetu nikomu dvere neotvára. Avšak neúnavné zvonenie na vchodové dvere jeho domu ho prinútilo ich Leile otvoriť. Všetky trampoty a zápletky začínajú vo chvíli, keď Poslíček doručí kuriozity uložené do prastarého kusu nábytku – skrine.

    Posolstvo predstavenia je určené všetkým, ktorí zabudli na svojho príbuzného a nechali ho izolovať sa od sveta. Magická rozprávka o láske k blížnemu je zároveň príbehom o rodiacom sa priateľstve. Naši žiaci dostali príležitosť otvoriť svoju predstavivosť svetom mágie a tajomstva, identifikovať emócie a riešiť vnútorný konflikt, ktorý sa spája s neporozumením, či trpezlivosťou alebo aj odvahou. Ďakujeme! Potešili ste nás!

    A ďakujeme nielen hercom za skvelé výkony, ale aj za spätnú väzbu od pracovníčok divadla. Telefonický záujem, ako sme docestovali a pochvala našich žiakov za ich vzorné, slušné správanie nás od dobrosrdečných Gemerčanov potešilo tiež.

  • Deň bez školskej tašky

    Deň bez školskej tašky

    V piatok 12.4.2024 sa naši žiaci (dokonca aj niektorí učitelia) vybrali do školy bez školskej tašky. Áno, neznamená to, že sme sa neučili, ale práve naopak. Vyučovanie prebiehalo podľa rozvrhu, akurát si žiaci svoje učebnice, zošity a školské pomôcky priniesli do školy v niečom inom. A mnohí nás prekvapili svojou fantáziou - ráno si niesli svoje veci v košíkoch, v kufríkoch, v rôznych boxoch, v tatrovke, vo fúriku alebo v mikrovlnke, kočíku.... 

    Žiakom sa to páčilo a opäť sme svoj školský deň oživili niečím novým a uvedomili sme si akým pomocníkom je pre nás školská taška.

    Žiacky parlament 

    Video z tohto dňa:

    https://youtu.be/DFn7FhjhJ7E?si=k-DBjWNJv_3CJuDS

  • Hviezdoslavov Kubín- regionálne kolo

    Hviezdoslavov Kubín- regionálne kolo

    Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. Svoje umelecké prednesy predniesli aj víťazky Okresného kola postupovej súťaže Hviezdoslavov Kubín Barbara Schuller (6.C)  a Barbora Ballóková (6.B) dňa 12.4.2024 na regionálnom kole v Košiciach. V silnej konkurencií nás dievčatá veľmi dôstojne reprezentovali a Barbara Schuller získala skvelé 3. miesto v prednese poézie.

    Srdečne blahoželáme! Poďakovanie patrí aj Mgr. Kornélii Heinrichovej a PhDr. Ivete Klajberovej za rozvíjanie literárnych talentov na našej škole.

  • EKOstretko s tetou Marikou

    "Jednou z prvých podmienok šťastia je, aby sa neprerušilo puto medzi človekom a prírodou." – L. N. Tolstoj

    Puto medzi človekom a prírodou upevňovali 11.4.2024 a 12.4.2024 na stretnutí s tetou Marikou Tóthovou, pani riaditeľkou bývalého CVrČka, naši tretiaci. Zelené EKOstretko pod jej vedením žiakov upútalo. Obohatilo ich o mnoho vedomostí a zaujímavostí o stromoch a o lesoch. Žiaci sa dozvedeli nielen mnoho informácií doplnených prezentáciou a názornými ukážkami, ale vyrobili si aj strom z farebného papiera, s ktorým budú ďalej pracovať na hodinách prírodovedy.

    Environmentálne aktivity našej školy majú za cieľ, aby bola ekológia záležitosťou nielen niekoľkých pamätných dní v roku ale každodenného života. EKOstretko tety Mariky deťom názorne ukázalo, že budúcnosť našej Zeme je v rukách každého jedného z nás. Zem (lopta znázorňujúca našu planétu) putovala z rúk do rúk. Dlane tretiakov ju zahrievali a opatrovali. Zem sa dotkla rúk našich žiakov a táto aktivita i celé EKOstretko zase ich sŕdc. A to je pre budúcnosť nás všetkých a našej planéty to najdôležitejšie. Ďakujeme, teta Marika!

  • Vyhodnotenie súťaže " Hľadá sa maskot"

    Vyhodnotenie súťaže " Hľadá sa maskot"

    Dňa 11.4.2024 sa v novom  Multifunkčnom centre pre deti a mládež uskutočnilo vyhodnotenie výtvarnej súťaže „Hľadá sa maskot“. Po privítaní v úvode nás pani riaditeľka oboznámila, ako a z akého projektu prebiehala rekonštrukcia budovy starého kina, priblížila prostredie knižnice, informovala o rôznych podujatiach, ktoré sa v nových priestoroch môžu konať. Vyhodnotenie bolo spestrené  rôznymi mini súťažami, kde  pozvaní hostia tipovali napr: Koľko stála rekonštrukcia budovy, počet dverí v centre, počet skríň v knižnici. Samozrejme za správne tipy nechýbala odmena. Po vyhodnotení súťaže na záver žiaci mali možnosť spolu si zatancovať, zaspievať, ale i prezrieť celú budovu, zabaviť sa v detskom kútiku, začítať sa do kníh v pohodlných kreslách a pestrofarebných vakoch knižnice. Na poschodí sme mohli obdivovať priestrannú terasu. Ďakujeme pani riaditeľke za príjemne strávené predpoludnie v krásnom prostredí a želáme všetko dobré, nech sa darí!

    II. kategória

    Natalie Kočišová  4.C

    3.C trieda – spoločná práca

     

    III. kategória

    1. miesto Scarlett Vitézová

    2. miesto Aliz Gedeon

    3. miesto Chiara Gedeonová

     

    Kategória - skupinová práca

    kolektív žiakov 4.D triedy

  • Biologická olympiáda - okresné kolo

    Biologická olympiáda - okresné kolo

    Dňa 11.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie E. V súťaži s podtitulom 'Poznaj a chráň' reprezentovali našu školu traja žiaci - Jozef Keller zo 6.C triedy v odbornosti botanika a v odbornosti zoológia žiačky 7.B triedy - Zora Vargová a Viktória Szelesová. Pre všetkých bola účasť v tejto súťaži premiérou, no nesklamali - stali sa úspešnými riešiteľmi, Jožko si vybojoval 1.miesto a postup do krajského kola, Zorka sa umiestnila na 5.mieste a Viki na 8.mieste. Na súťaž sa pripravovali pod vedením Mgr. Barbory Bystrej (botanika) a Mgr. Diany Deákovej (zoológia). Ďakujeme žiakom za úspešnú reprezentáciu školy, prajeme im veľa entuziazmu pri ďalšom poznávaní prírody a Jožkovi držíme palce v krajskom kole súťaže.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Československej armády 15, Moldava nad Bodvou
    Československej armády 15, 045 01 Moldava nad Bodvou
  • +421 x 55 4602134

Fotogaléria